Zeilen Pampus
Zeilen Pampus: We varen om het eiland Marken naar forteiland Pampus. Weet u waar de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ vandaan komt? Lees verder en ondek het!
Dagprogramma zeilen naar Pampus 10.00 – 18.00 uur
Als alternatief voor onderstaand dagprogramma kunt u kiezen voor ons Pampus middag- en avondarrangement 13.00 – 20.00 uur.
De genoemde tijden en diner zijn een voorstel en kunnen indien gewenst aangepast worden.
- 10.00 uur De gasten worden van harte welkom geheten aan boord van de Carpe Diem in de haven van Monnickendam. Na een kort welkomstwoord en instructie wordt uitgevaren voor een zeiltocht op het Markermeer. Degene die het leuk vinden helpen mee met zeilen en de anderen genieten van de activiteiten vanuit de ruime zitkuip.
- 10.30 uur Zeilen hijsen ; na korte tijd komt de vuurtoren van Marken, het Paard van Marken in zicht. We ronden de vuurtoren en varen dan pal zuid naar Pampus.
- 12.30 uur Lunch Stuurboord wordt geserveerd incl. koffie, thee en melk.
- 13.30 – 14.30 uur Rondleiding op Pampus. Pampus was onderdeel van de stelling van Amsterdam. De enthousiaste gidsen laten het verleden tot leven komen. U kunt ook kiezen voor een rondleiding op het Muiderslot.
- 16.00 uur Warme borrelgarnituur wordt gesereveerd.
- 18.00 uur Afmeren in Monnickendam en einde van een heerlijke dag op het water.
Verlengen met barbecue
- 17.30 uur Barbecue de Gouwzee wordt geserveerd.
- 19.00 uur Uitgewaaid en tevreden weer op de wal.
Het geheim van Pampus
Waar de uitdrukking voor Pampus liggen (dronken zijn) vandaan komt.
Pampus is de naam van een ondiepe geul en een eilandje bij Amsterdam. Zwaar beladen schepen lagen vroeger voor Pampus te wachten tot het vloed was en ze de haven konden binnenvaren. De oorsprong van de uitdrukking is echter pikanter.
Vroeger maakten uit Azië terugkerende matrozen van de V.O.C. hun geld razendsnel op aan drank en vrouwen in Amsterdam. Ze gingen berooid naar huis. Dit gaf een slechte naam aan het werken bij de V.O.C. Wanneer er weer een ronselaar van de V.O.C. in de dorpen kwam, zeiden de moeders tegen hun zoons: “niet doen, dat brengt niets op.” Die ontmoediging was slecht voor de handel, want als er geen matrozen waren, konden de schepen niet bemand worden, wat verlies van laadruimte en winst betekende.
De Heren van de V.O.C. bedachten een truc. Als de terugkerende schepen voor de rede van Pampus lagen kregen de jongens water, eten en zeep. Vervolgens kwamen er op kosten van de zaak dames van een bordeel aan boord, samen met een forse hoeveelheid drank. Na drie dagen waren de schepelingen totaal uitgeraasd en uitgeput. Daarna ging het schip pas naar de Amsterdamse haven. De matrozen kregen hun gage en gingen naar huis. Ditmaal mét geld en met stoere verhalen.
Dankzij het ‘voor Pampus liggen’ werd het dus eenvoudiger om matrozen te werven, omdat ze geheel voldaan thuiskwamen. We hopen dat u ook zo tevreden zult zijn over uw bezoek aan Pampus.